30 dagen minder afval… doe jij mee?

Op 16 april 2017, over deze onderwerpen: Energie en Milieu, Leefmilieu & Landbouw
30% minder afval

Vlaanderen heeft de laagste huisvuilcijfers in Europa. En de Kempenaren zijn de afvalkampioenen in Vlaanderen, en Rijkevorsel is de afvalkampioen van de Kempen! Elke Kempenaar zorgt voor 72 kilogram huisvuil per jaar, de inwoners uit Rijkevorsel houden het op 66kg. 72 % van het Kempense afval wordt gesorteerd. Maar kunnen we nog beter?

Ga jij de uitdaging aan?
Begin maart lanceerde Dorien Cuylaerts, de burgemeester van Rijkevorsel, de '30-30-30-uitdaging'. Rijkevorsel is de Kempense gemeente met het laagste huisvuilcijfer. 29 Kempense burgemeesters gaan de uitdaging aan voor 30 dagen lang 30% minder huisvuil. Maar ze doen dit niet alleen. Elke burgemeester verzamelt een team van 30 gezinnen uit zijn/ haar gemeente om tussen 20 april en 20 mei huisvuil zoveel mogelijk te vermijden en het overige afval zo goed mogelijk te sorteren. 

Concreet is het dus de bedoeling om tijdens de campagneperiode, van 20 april tot 20 mei, overbodig restafval te vermijden en het overige afval zo goed mogelijk te sorteren. Hierdoor verklein je niet alleen de afvalberg, maar besparen we samen maar liefst 2 ton CO2.

Aan de hand van tweewekelijkse metingen, bekijken we of de groepsuitdaging is geslaagd. 

Ga je mee de uitdaging aan? Schrijf je dan in via www.iok.be/303030 voor 19 april 2017.  

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is