Naar aanleiding van de onverwachte sluiting van drie kerncentrales is er voor deze winter 2014-2015 een risico op een elektriciteitstekort in België. Met het oog op deze problematiek is er een afschakelplan opgesteld, waarbij verschillende distributiecabines afgeschakeld kunnen worden in het geval van stroomtekort.
De Antwerpse burgemeesters werden op dinsdag 10 september uitgebreid geïnformeerd over het afschakelplan. Tijdens het overleg ontvingen de burgemeesters van Eandis een lijst van straten die opgenomen zijn in één of meerdere schijven van het afschakelplan.
Wat houdt het afschakelplan in?
Als het tijdens de wintermaanden tot een elektriciteitstekort zou komen, dan zullen afgebakende zones op een gecontroleerde manier zonder elektriciteit worden gezet. Het afschakelplan duidt in totaal 6 zones in België aan. Elke zone bestaat uit verschillende steden en gemeenten, verspreid over het hele land. Bij een tekort worden om beurt andere zones van het elektriciteitsnet gehaald. Dat gebeurt steeds tussen 17u en 20u, dus in principe 3 en zeker niet langer dan 4 uur. Bovendien worden die afschakelingen op voorhand aangekondigd. Zo krijgt iedereen de kans om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.
Afschakelplan in Rijkevorsel
Op het grondgebied van de gemeente Rijkevorsel bevinden zich 118 distributiecabines. Hiervan zijn 17 cabines opgenomen in het afschakelplan. In Rijkevorsel zijn 2 distributiecabines opgenomen in 'schijf 1', de 15 andere distributiecabines in 'schijf 5'. Bij stroomtekort wordt eerst schijf 6 afgeschakeld, daarna schijf 5, enz.
Volgende straten in Rijkevorsel zijn opgenomen in het afschakelplan:
SCHIJF 1
Oostmalsesteenweg
Senator Coolsdreef
SCHIJF 5
Beersebaan
Berkenrijs
Dellenweg
Eikendreef
Elzenweg
Hees
Heuvelweg
Hoge Heideweg
Hoogstraat
Leemputten
Meir
Merksplassesteenweg
Oude Baan
Pastoor Lambrechtsstraat
Pastoorsvijverweg
Pioenstraat
Poelberg
Scherpengeertstraat
Sint-Jozef
Sparrenweg
Uitbreidingsstraat
Venweg
Vredesweg
Vrouwkensblok
Vuurdoorn
Wolfbergstraat
Zwartvenstraat
De twee distributienetbeheerders Elia en Infrax benadrukken dat de energiestromen via het distributienet constant evolueren. Dit betekent concreet dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributienetbeheerders om voor elke adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. De stratenlijst is bijgevolg indicatief, maar is voor de gemeenten een belangrijke informatie om hun bijzonder nood- en interventieplan op te maken.