Rijkevorsel ondertekent charter Goe Gespeeld!

Op 8 juli 2013, over deze onderwerpen: Communicatie, Jeugd

JEUGDDIENST RIJKEVORSEL

 

PERSBERICHT. Rijkevorsel ondertekent charter Goe Gespeeld!

 

 

 

Rijkevorsel is één van de 29 Vlaamse gemeenten die het Charter ‘Spelen is een kinderrecht’ heeft ondertekend. Het Charter werd vorig jaar gelanceerd door de organisatie Goe Gespeeld! en roept alle gemeenten op om 8 concrete charterpunten voor het recht op spelen op te nemen in het lokale beleid. Met het charter wil de gemeente Rijkevorsel zich engageren om meer speelruimte en verdraagzaamheid voor kinderen en jongeren te scheppen.

 

 

Charter ‘Spelen is een kinderrecht’

 

Vorig jaar lanceerde Goe Gespeeld! het Charter ‘Spelen is een kinderrecht’. Met dat Charter roept Goe Gespeeld! alle gemeenten op om 8 concrete charterpunten voor het recht op spelen op te nemen in het lokale beleid. Onder meer Minister Pascal Smet ondertekende het Charter, kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen steunde de actie en benadrukte het belang ervan. Nadien vertrok het Charter naar alle Vlaamse gemeenten.

In het eerste jaar van de nieuwe beleidsperiode hebben al 29 gemeenten het Charter van Goe Gespeeld! ondertekend. Gemeenten uit de provincie Antwerpen die het charter ondertekenden zijn Wilrijk, Zoersel, Essen, Turnhout, Kontich, Mechelen, Kasterlee en Rijkevorsel.

 

 

Het charter in de praktijk

 

De gemeente Rijkevorsel wil dat de jeugd zich thuis voelt in hun eigen dorp. Daarom is het belangrijk om een uitgebreid en divers aanbod te voorzien. Dit wil de gemeente doen door het Charter in de praktijk te brengen. Enkele concrete zaken waarvoor de gemeente zich wil engageren:

-          Het onderhouden van de bestaande speelterreinen, het skatepark en het gemeentebos en de veiligheid ervan waarborgen.

-          Bij elke nieuwe verkaveling die wordt ingericht, bekijken of er ruimte voorzien kan worden voor kinderen en jongeren. Dit kan een speelterrein zijn, maar even goed een open grasveld.

-          Acties op poten zetten rond verkeersveiligheid. Zo zullen tegen het nieuwe schooljaar levensgrote “Zeppe & Zikki”-figuren aan de zebrapaden bij de scholen verschijnen, zijn er plannen om een fluofuif te organiseren, enz.

-          Permanente inzet voor jeugdlokalen. Onlangs heeft de gemeenteraad de bouw van een jeugdlokaal voor de Plussers en JH De Wauwel goedgekeurd. De gemeente heeft een ruim budget uitgetrokken om een gedeelte van de bouw van jeugdlokaal te financieren.

-          Aanmoediging en ondersteuning van projecten die voortvloeien vanuit de jeugd. Hierin kan de jeugdraad een belangrijke rol spelen door wensen en behoeften van de Rijkevorselse jeugd door te geven aan de gemeente.

De Goe Gespeeld! Partij, een nieuw opgerichte Vlaamse kinderpartij, zal erop toezien dat alle Vlaamse gemeenten het charter wel degelijk mee opnemen in het beleid.

 

 

Goe Gespeeld! is een samenwerkingsverband van volgende organisaties: Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS), De Ambrassade, Chirojeugd Vlaanderen, Scouts en Gidsen Vlaanderen, KSJ-KSA-VKSJ, KLJ, Mediaraven, Karuur en VVJ. Goe Gespeeld! werkt ook samen met de organisaties van Artikel 31.

 

 

 

Voor meer info kan u terecht bij :

 

            Jeugddienst Rijkevorsel, Molenstraat 5, 2310 Rijkevorsel

            03/340.00.35

            jeugddienst [at] rijkevorsel.be ()

            http://www.rijkevorsel.be

http://www.facebook.com/jeugddienstrijkevorsel

 

            Goe Gespeeld!

Jo Van den Bossche

0476/20.17.31

Jo.vandenbossche [at] staf.speelplein.net ()

            http://www.goegespeeld.be

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is