Gemeenteschuld daalt met € 4 000 000!

Op 4 juli 2018, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting, Gemeenteraad, Verkiezingen 2018

Gemeenteschuld van Rijkevorsel daalt voor het zesde jaar op rij!

Tijdens de gemeenteraadszitting van 18 juni 2018 heeft de gemeenteraad van Rijkevorsel de jaarrekening van 2017 vastgesteld. De jaarrekening geeft een inzicht in de financiële toestand van de gemeente. En deze oogt mooi: er is een dalende evolutie in de schuldenlasten sinds 2012, een vermindering van bijna 4 miljoen euro!

Uit het rapport blijkt dat de schuldenlast van de gemeente de voorbije jaren stevig gedaald is. Waar Rijkevorsel in 2012 nog een schuld had van € 12 627 876 is deze in 2017 met bijna 1/3de gereduceerd tot een bedrag van € 8 781 186. Omgerekend bedraagt de huidige schuld per inwoner € 737, tegenover € 1097 in 2012. Ook in 2018 zal de schuld verder worden afgebouwd met ongeveer € 800 000, zodat deze bestuursperiode de schuld zal dalen onder de € 8 000 000!

schuldafbouw grafiek

Doordat de gemeente beschikt over voldoende eigen middelen heeft ze de investeringen van de laatste jaren kunnen betalen zonder nieuwe leningen aan te gaan. Zo werd recent o.a. sportcentrum De Valk gekocht en werden tal van nieuwe gebouwen gerealiseerd zoals de Leo Pleysierbibliotheek, het jeugdlokaal aan de Sonsheide, de buitenschoolse kinderopvang in Sint-Jozef en – nog in aanbouw – de pastorij waar de wijkpost van de politie haar intrek zal nemen, alsook het dienstgebouw op het kerkhof in het centrum van Rijkevorsel. Daarnaast werden ook heel wat wegen vernieuwd en voorzien van nieuwe riolering.

Ook de autofinancieringsmarge van de gemeente van € 2 760 144 is positief. De autofinancieringsmarge geeft aan in hoeverre een gemeente financieel gezond is. Het is het verschil tussen alle inkomsten en ontvangsten enerzijds en alle uitgaven en intrestlasten (aflossingen van leningen) anderzijds. Sinds 2014 gebruikt de Vlaamse overheid de autofinancieringsmarge als uitgangspunt om de financiële situatie van de steden en de gemeenten op te volgen.

In het N-VA verkiezingsprogramma werd schuldafbouw als prioriteit naar voren geschoven. Samen met onze coalitiepartners beslisten we dan ook dat het saneren van de Rijkevorselse financiën een van de belangrijkste doelstellingen van deze legislatuur zou worden. Een gezond financieel beleid is ook nodig, want er blijven uitdagingen komen. 

schuldafbouw

 

 

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is