Investeringen van het gemeentebestuur in 2016

Tijdens de gemeenteraadszitting van 14 december 2015 heeft de gemeenteraad van Rijkevorsel het budget voor 2016 vastgesteld. Het budget past binnen de grote lijnen die in het meerjarenplan werden uitgezet: het drukt uit wat de gemeente wil bereiken en welke financiële middelen hiervoor worden ingezet in 2016. De gemeente voorziet in de exploitatie, zeg maar de dagdagelijkse werking van het gemeentebestuur, € 10 922 060 aan uitgaven en € 12 826 534 aan ontvangsten. Dat levert een overschot op van € 1 904 474. De voorziene ontvangsten compenseren dus ruim de voorziene uitgaven.

Het gemeentelijke budget voorziet ook € 6 388 738 aan investeringen. Deze zullen worden gefinancierd met € 3 000 000 aan leningen en de rest door eigen middelen. De grootste investeringen in 2016 zijn de nieuwbouw van de bibliotheek in het centrum van Rijkevorsel, de verhuis van het wijkkantoor van de politie naar de pastorij en de nieuwbouw van de buitenschoolse kinderopvang in Sint-Jozef.

Nieuwe bibliotheek in het centrum van Rijkevorsel
De hoofdbibliotheek van Rijkevorsel verhuist in de toekomst naar een nieuw gebouw aan de Hoogstraatsesteenweg. Op de locatie waar momenteel een gedeelte van de buitenschoolse kinderopvang gevestigd is, zal in 2016 een nieuw gebouw opgetrokken worden. Het nabijgelegen ‘Huis Heidendal’ wordt volledig gerestaureerd en zal één geheel vormen met het nieuwe gebouw. De nieuwbouw zal bestaan uit twee verdiepingen. Op de benedenverdieping van het gebouw komt de bibliotheek terecht. Op de eerste verdieping is er plaats voor de gemeentelijke vrijetijdsdiensten, het consultatiebureau van Kind & Preventie en een polyvalente ruimte. De huidige locatie van de bib zal volledig ingenomen worden door de buitenschoolse kinderopvang. 

Bij de bouw van de nieuwe bibliotheek legt het gemeentebestuur zichzelf strenge normen op in functie van de duurzaamheid van het gebouw. Er wordt gebouwd volgens de BEN-principes (Bijna-EnergieNeutraal). Vanaf 2021 wordt dit de standaard voor nieuwbouwwoningen in Vlaanderen. Het duurzaam bouwen kadert ook in de actie ‘Kempen 2020’ waarbij de gemeente tegen 2020 de CO²- uitstoot op het grondgebied van Rijkevorsel met 20 % wil verlagen.

Omvorming pastorij naar politiekantoor
Niet alleen de bibliotheek verandert van locatie, ook de wijkpost van de politie krijgt een nieuwe bestemming. De politiewijkpost van Rijkevorsel, die momenteel gevestigd is in het gebouw van het gemeentehuis, zal verhuizen naar de pastorij op het Doelenpad. Dit pand zullen zij in de toekomst delen met het parochieteam. In 2016 wordt gestart met de verbouwing van de huidige pastorij. Hierbij worden eveneens de strikte BEN-normen gehanteerd in functie van de duurzaamheid. Tijdens de verbouwing krijgt het parochieteam een tijdelijke huisvestiging in het gemeentehuis. 

Nieuwbouw voor buitenschoolse kinderopvang in Sint-Jozef
De chalet in de Pioenstraat in Sint-Jozef Rijkevorsel wordt in 2016 vervangen door een nieuwbouw. In deze nieuwbouw zal de buitenschoolse kinderopvang, beter gekend als ‘de kinderclub’ een kersverse opvanglocatie krijgen. Ook De Welzijnsschakel, die nu gehuisvest is op de Meir, krijgt een plaats in het nieuwe gebouw. Net zoals voorgaande projecten zal  de nieuwbouw beantwoorden aan de eisen in het kader van Kempen 2020 en de BEN-normen. De opvang door de kinderclub zal tijdens de bouwwerken gegarandeerd blijven. De verenigingen die momenteel hun plaats hebben in de chalet verhuizen naar het gemeenschapscentrum van Sint-Jozef. 

Overige investeringen
Naast de drie beschreven projecten, zijn er vanzelfsprekend nog diverse zaken waar de gemeente in 2016 een budget voor uittrekt.

Zo blijft het gemeentebestuur investeren in het onderhoud van wegen en voetpaden. Elk jaar wordt een stand van zaken opgemaakt van de toestand van de wegen en voetpaden in Rijkevorsel. Op basis hiervan beslist het gemeentebestuur in welke straten in Rijkevorsel dat jaar gewerkt zal worden om de nodige herstellingen uit te voeren.

Een aantal wegenwerken die in 2015 werden aangevat, kennen een vervolg in 2016. Dit is onder andere het geval voor de heraanleg van de voetpaden in de straat Sint-Jozef en de riolerings- en wegeniswerken in Sint-Jozef, de Hoge Heideweg, de Uitbreidingsstraat, de Essenweg en de Sparrenweg. In 2016 wordt o.a. gestart met riolerings- en wegeniswerken in Opstal en de Oude Goorstraat en de aanleg van de Zoggebeekweg, een zijstraat van de Perenstraat.

In de sport- en recreatiezone Sonsheide zal een nieuwe parking aangelegd worden voor de leden en bezoekers van de diverse sportclubs. Deze komt te liggen tegenover Sportcentrum De Valk. De bouw van het jeugdlokaal in de Sonsheide tenslotte wordt in het voorjaar van 2016 afgerond. In het voorste gedeelte van het jeugdlokaal zal JH De Wauwel haar intrek nemen. Achteraan zijn de lokalen gereserveerd voor de Plussers van Rijkevorsel en Sint-Jozef.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is