Stroomschaarste: afschakelplan Rijkevorsel 2015-2016

Op 25 september 2015, over deze onderwerpen: Energie en Milieu

Door de onbeschikbaarheid van Tihange 2 en Doel 3 en 4 bestond tijdens de winter 2014-2015 een risico op elektriciteitsschaarste en bevoorradingsproblemen. Indien nodig konden de Ministers van Economie en van Energie beslissen om gedeelten van het elektriciteitsnet af te schakelen om een totale ineenstorting van het net te voorkomen. De zachte winter, het heropstarten van Doel 4 in december en het uitstellen van de onderhoudswerkzaamheden aan de andere elektriciteitscentrales hebben ervoor gezorgd dat het zover niet is hoeven komen.

Intussen werden tal van maatregelen genomen om de elektriciteitsbevoorrading komende winter maximaal te verzekeren: de strategische reserve werd verdubbeld in vergelijking met vorige winter, aangekondigde sluitingen van elektriciteitscentrales werden afgeblazen en de piekimportcapaciteit werd geoptimaliseerd. De situatie ziet er dus heel anders uit dan vorige winter. Het risico op elektriciteitsschaarste en bevoorradingsproblemen is veel beperkter.

Wat houdt het afschakelplan in?

Wanneer zich ondanks de optimistischere vooruitzichten toch een schaarste zou voordoen, kan men maar beter voorbereid zijn. Elke crisissituatie - van welke aard ook - vraagt om een weldoordacht en onmiddellijk toepasbaar crisisplan. Het afschakelplan werd dan ook niet onder de mat geveegd, maar integendeel geoptimaliseerd om de wettelijke en technische vereisten van het afschakelplan zo veel mogelijk te verzoenen met de maatschappelijke en economische belangen.

Het afschakelplan, als onderdeel van het crisisplan, zal echter maar in allerlaatste instantie ingezet worden wanneer alle andere maatregelen onvoldoende blijken om het evenwicht tussen de vraag naar en het aanbod van elektriciteit op het net te herstellen. Het nieuwe afschakelplan is geldig vanaf 1 november 2015 in geval van een elektriciteitsschaarste.

Als het tijdens de wintermaanden tot een elektriciteitstekort zou komen, dan zullen afgebakende zones op een gecontroleerde manier zonder elektriciteit worden gezet. Het afschakelplan duidt in totaal 8 zones in België aan. Elke zone bestaat uit verschillende steden en gemeenten, verspreid over het hele land. Bij een tekort worden om beurt andere zones van het elektriciteitsnet gehaald. Dat gebeurt steeds tussen 17.00 en 20.00 uur, dus in principe drie en zeker niet langer dan vier uur. Bovendien worden die afschakelingen op voorhand aangekondigd. Zo krijgt iedereen de kans om zich zo goed mogelijk voor te bereiden.  

Afschakelplan in Rijkevorsel

Op het grondgebied van de gemeente Rijkevorsel bevinden zich 122 distributiecabines. Hiervan zijn twee distributiecabines opgenomen in het afschakelplan. Bij stroomtekort in België wordt eerst schijf 8 uitgeschakeld, vervolgens schijf 7 en zo verder tot schijf 1.  ​De cabines die in Rijkevorsel afgeschakeld kunnen worden, zijn opgenomen in schijf 1. Echter zijn er ook een aantal Rijkevorselse straten nabij Hoogstraten die gedeeltelijk zonder elektriciteit kunnen vallen, indien schijf 5 - waartoe Hoogstraten behoort - aan de beurt is.

Hierbij het volledige overzicht van straten in Rijkevorsel die opgenomen zijn in het afschakelplan:

Schijf 1 Brandgravenweg, Oostmalsesteenweg, Populierenweg, Senator Coolsdreef
Schijf 5 Achtelsestraat, Hees, Leemputten

De twee distributienetbeheerders Elia en Infrax benadrukken dat de energiestromen via het distributienet constant evolueren. Dit betekent concreet dat de stroom bij de netgebruikers niet elke dag vanuit dezelfde cabine of vertreklijn komt. Dit belet de distributienetbeheerders om voor elke adres of straat exact en met 100% zekerheid op voorhand te zeggen of er tijdens een afschakeling wel of geen stroom zal zijn. De stratenlijst is bijgevolg indicatief, maar is voor de gemeenten een belangrijke informatie om hun bijzonder nood- en interventieplan op te maken.

Eerst minder verbruiken, dan pas afschakelen

Wanneer blijkt dat de elektriciteitsreserve niet voldoet, onderneemt de federale overheid actie om het verbruik van elektriciteit te beperken. Aan de bevolking wordt gevraagd om minder elektriciteit te verbruiken. Samen minder verbruiken kan immers een stroomuitval voorkomen. Wanneer sensibiliseren en verbieden niet helpt, wordt het afschakelen van elektriciteit in bepaalde gebieden een allerlaatste maatregel. 
Meer info vind je in de brochure "Off en we blijven On".
Enkele praktische tips om je voor te bereiden op de stroomuitval vind je onderaan bij de bijlages.

Hoe brengen we je op de hoogte van een stroomuitval?

De gemeente Rijkevorsel informeert je over een stroomuitval via de gemeentelijke website www.rijkevorsel.be en de elektronische informatieborden in het Dorp en aan de Meir. 
Je kan ook een sms over een stroomuitval krijgen via BE-Alert, het alarmeringssysteem van de federale overheid. Wens je via dit systeem een sms te ontvangen, dan kan je je inschrijven op http://be-alert.be/.  De gegevens die je verstrekt, worden enkel voor noodwaarschuwingen gebruikt. 

Meer informatie

Heb je elektriciteit nodig om gezondheidsreden, dan neem je contact op met de dienst noodplanning. Zij zoeken samen met jou naar een oplossing. Ook voor andere vragen, helpen zij je graag verder. 

Dienst noodplanning 
gemeentebestuur Rijkevorsel 
Molenstraat 5 
2310 Rijkevorsel 
Tel. 03 340 00 33 of 03 340 00 16
noodplanning [at] rijkevorsel.be   

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is